OCD(اختلال اضطراب) میتونه از نوجوونی شما رو درگیر کنه!


 

OCD  به چه معناست؟

Ocd یا اختلال اضطراب فکری_ عملی فراگیر، یکی از اختلالاتی هست که امروزه بسیار زیاد میتوان در اطرافیان یا حتی خودمان پیدا کرد چرا که بروز این اختلال در فشار ها و تعارضات بین گروهی بیشتر مشاهده میشود.

در این مدل از اختلال اضطراب فرد کارهایی را انجام میدهد یا افکاری را مدام و مدام پشت سر هم دارد که با اینکه میداند درست نیست اما به سختی میتواند دست از انجام انها بردارد.

مثلا شخص میداند شستن دست ها برای بار دوازدهم لازم نیست یا فکر کردن به بددهنی که یک هفته گذشته دوستش با اون کرده قرار نیست باعث بهتر شدن حالش بشود، اما تغییرش برای فرد بسیار سخت و در مواقعی بدون رفتن پیش روانشناس غیر ممکن خواهد بود.

اختلال اضطراب فراگیر جزو پنج دسته از اختلالات حاد به حساب میاید. کسانی که مکررا به دنبال تایید دیگران هستند، خوشایند بودنشان نزدیک دیگران و درگیر کردن خود در این باره، از زندگی واقعی شان اهمیت بیشتری دارد یا زمانی احساس زیستن و شادی میکنند که بقیه انها را ببیند و بپذیرند؛ همگی احتمالا دچار این اختلال اضطراب فکری_ عملی هستند. و همان طور که از اسمش هم معلوم هست این سری از افکار روی اعمال فرد هم تاثیر مستقیم خواهد گذاشت.

 

تفاوت اختلال اضطراب و دیگر افکار و رفتارهای اضطرابی چیست؟

ما هر روزه با یک سری افکار و کارها خواسته یا ناخواسته روبه رو میشویم که مدام سراغمان می اید.

از دست فرزندمان دلخور هستیم و شاید مشاجره ای رخ بدهد که تا چند روز ما را کسل کند، یا با دزدی که به خانه مان شده تا چند ماه در منزلمان را چند بار چک کنیم تا قفل باشد.

این حالات برای همگی ما حداقل یکبار پیش می اید اما باید توجه داشته باشیم که اینها به دلیل مشخصی به وجود امده اند و احتمالا بعد از مدتی هم رفع میشوند اما کسانی که دچار اختلال اضطراب فراگیر شده اند ، زندگی روزمره شان مختل میشود.

مسائلی که معمولاً به افراد مبتلا به OCD مربوط می شود و منجر به رفتار اجباری می شود عبارتند از:

نظافت/نظم: شستن وسواس گونه دست ها یا نظافت منزل برای کاهش ترس اغراق آمیز از آلودگی؛ وسواس در نظم یا تقارن.

شمارش/احتکار: شمارش مکرر اقلام یا اشیاء، مانند لباس‌ها یا بلوک‌های پیاده‌رو هنگام راه رفتن. احتکار اقلامی مانند نامه های ناخواسته و روزنامه های قدیمی.

ایمنی/بررسی: ترس وسواسی در مورد آسیبی که به خود یا دیگران وارد می شود که می تواند منجر به رفتارهای اجباری مانند بررسی مکرر خاموش شدن اجاق گاز یا قفل بودن پنجره ها و درها شود.

مسائل جنسی: داشتن حس انزجار غیرمنطقی نسبت به فعالیت جنسی.

مسائل مذهبی/اخلاقی:  احساس اجبار به نماز خواندن چند بار در روز یا به حدی که در کار و یا روابط آنها اختلال ایجاد کند.

پس به طور خلاصه کارهایی که برای ادامه ی روابط شغلی، عاطفی و حتی فردی شان نیاز هست را دیگر نمیتوانند انجام دهند.

برای مثال کسی که در این زمینه دچار مشکل هست باید اتاق کارش را هر یک ربع ساعت جارو کند یا دست هایش را هر نیم ساعت بشوید حتی اگر از جایش تکان نخورده باشد؛ در اتاقش حتما باز یا برعکس بسته و قفل شده باشد، افراد تازه وارد قبل از نزدیک شدن بهش ماسک بزنند و مثال های زیادی که به دلیل افکار پریشان و طولانیشان روی محیط بیرون تاثیر میگذراد.

 

چگونه بفهمیم OCD (اختلال اضطراب فراگیر) داریم یا نه؟

برای تشخیص چند فاکتور در نظر گرفته میشود.

ابتدا اینکه مدتی که این اضطراب و حس همراهمان است طولانی باشد. اغلب بیشتر از یک ساعت. مثلا یک ساعت تمام به یک موضوع واحد و یک فرد افکار نشخوارانه داشته باشیم و یا یک ساعت یک ظرف را بشوریم، یک دیوار را تمیز کنیم و..

دومین فاکتور این است که مستقیما زندگی فردی و اجتماعی مان دچار اختلال شود. یعنی انقدر عمومیت داشته باشد که ما نتوانیم در جمع حرف بزنیم، فکر کنیم یا حتی در مواقع حساس تری نیاز های شخصی مثل خوردن یا خوابیدن را انجام دهیم.

همچنین رفتار ایمنی که در برابر افکار انجام میدهیم نیز به همان اندازه مهم هست که خود فکر یا عمل غیر سالم، اهمیت دارد.

رفتار ایمن به طور مثال یعنی فرد مدام فکر میکند دستش تمیز نیست در نتیجه رفتاری که سبب ارامش خاطرش میشود این است که دستانش را بارها و بارها بشوید؛ یا قرار است به او تجاوز شود پس با بقیه به شدت پرخاشگر یا گوشه گیر میشود.

طبق تحقیقات به دست امده در americam psychiatric association زنان بیش از مردان دچار اختلال اضطراب فراگیر میشوند.

همین طور این اختلال بیشتر در دوران نوجوانی و جوانی مشاهده میشود. میانگین سنی اختلال اضطراب 19 سال است.

OCD چگونه درمان میشود؟

البته که درمان این اختلال و هر نوع اختلال دیگری باید حتما به کمک روانشناس و روانپزشک باید اما به طور کلی یکی از راه ها این است که شخص متوجه شود خودش و افکارش جدا از یکدیگر هستند. اینگونه ارامش نسبی به دست خواهد اورد زیرا منطقی تر میتواند به اختلالش از سوم شخص نگاه کند.

بعد  فرد با ترس فکری ش رو به رو میشود. بهش گفته میشود نباید دست به عمل افراطی و وسواس گونه بزند. مثال های بالا در مواقع دفع خطر لازم نیست. بعد از این فرد میبیند که افکارش صرفا فقط یک سری فکر بوده. بدون عواقب ترسناکی که او تصور میکرده.

مثلا بغل کردن دیگران قرار نیست او را مریض کند.

دارو درمانی:

روش دیگری که در کنار روان درمانی استفاده میشود، تجویز داروهایی هست که سرتونین را افزایش دهد. این دسته از داروها برای بیمارانی که دارای افسردگی هستند نیز استفاده میشود اما در این اختلال اضطراب دوز بالاتری مورد استفاده قرار میگیرد.

چگونه از گرفتار شدن به این اختلال جلوگیری کنیم:

بهترین درمان، پیشگیری هست.

سخنی که بسیار شنیده ایم و چه قدر هم حرف خوب و به جایی هست.

هرچند که صاحب نظرانی که به یونگ معتقدند میگویند در بیست سال اول زندگی کوله باری بسته میشود و بقیه ی زندگی انسان در پی خالی کردن ان کوله بار است.

اما اگر شما به این اختلال دچار نشده یا فکر میکنید در معرضش هستید راه های ساده ای هست که خودتان از خودتان مراقبت کنید.

_ مدیتیشن. فایل های صوتی که در یوتیوب یا سایت های ایرانی مثل نماشا پیدا میشود و ذهن و بدن را ارام میکند.

_یوگا. ورزش هایی که نه تنها با جسم بلکه با روان و روح در ارتباط باشد و انسان را در هر دو ابعاد به تعالی نزدیک کند.

_ خواندن کتاب. یکی از موثر ترین روش های درمان که بسیار بسیار در سراسر نقاط جهان در کنار روان درمانی استفاده میشود خواندن کتاب های مفید برای ارام بودن، شناخت خود و یاد گرفتن هست.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *