مراحل به دست آوردن خلاقیت

به دست آوردن خلاقیت

خلاقیت می‌تواند به ایجاد موفقیت و رضایت در تمام جنبه‌های زندگی، از زمان استراحت تا شغل شما کمک کند. اما چگونه می توانید تفکر خلاق خود را به جریان بیاندازید؟ و چرا توسعه مهارت های تفکر خلاق بسیار مهم است؟

 

تعریف خلاقیت:

خلاقیت توانایی ما در بررسی یک مسئله و یافتن یک راه حل خوب برای آن هست. هنگامی که متوجه ی این موضوع بشوید، می دانیم که خلاقیت هیچ ارتباطی به موضوع مسئله، شغل ما و یا رشته ای که تحصیل می کنیم، ندارد.

هم مخترعان خلاق وجود دارند و هم هنرمندان خلاق، اما یک پاکبان و یک معلم هم می تواند خلاق باشد.

افرادی که ما آن ها را به علت خلاقیتشان ستایش می کنیم، تنها ایده های گوناگون را به شیوه ی زیبا و جدیدی به هم ارتباط می دهند و آن ها را تبدیل به ایده های اقتصادی موفق می کنند.

پس این یعنی خلاقیت ژنتیکی نیست و همچنین هوش بالا نمی خواهد و قابل رشد هست. در حالی که همه ی ما خلاق هستیم، در روش و جهت خلاق بودن، با هم فرق می کنیم. در واقع خلاقیت یک توانایی عمومی هست.

چیزی که باعث تفاوت می شود استعداد هر فرد هست، که باید شخص ابتدا استعدادی که در زمینه ای داره پیدا کنه و بعد برای اون زمینه خلاقیت به کار ببرد.

 

خلاقیت

نظریه های مختلف درباره ی خلاقیت:

مایکل ترسن تئوریه انطباق_نوآوری را مطرح می کند. او باور دارد هرکدام از ما در فرآیند حل مسئله، یا بیشتر انطباقی و یا بیشتر نوآور هستیم.

افرادی که بیشتر خلاق انطباقی هستند، سعی دارند کارها را بهتر انجام بدهند و افرادی که بیشتر نوآور هستند، سعی می کنند کارها را متفاوت انجام بدهند.

برای مثال، برای حل مشکل خاک گربه ی بدبو، هرکدام از این دوفرد رویکرد متفاوتی به کار خواهند برد. افرادی که خلاق انطباقی هستند، دنبال راه حلی درون جعبه می گردند. آن ها احتمالا سعی می کنند با کار کردن روی ترکیبات شیمیایی، خاک گربه ی بهتری بسازند و در آخر مقداری رایحه ی استوایی به ترکیب اضافه کنند.

افرادی که خلاق نوآور هستند، به چیزی فراتر از خاک گربه فکر میکنند. مثلا پوشک گربه، مدرسه ی گربه ها برای آموزش رفتار درست ممکن است از ایده های آن ها باشد.

اما تفاوت های دیگری هم هست، روانشناس جی پی گیلفورد می گوید دو نوع تفکر واگرا و هم گرا وجود دارد. افرادی که واگرا هستند، در یافتن ایده های بسیار زیاد برای یک مسئله بهتر عمل میکنند. در مقابل، متفکرهای هم گرا در دیدن تمام جزئیات و گزینش کردن انتخاب ها بهتر هستند.

یک تیم از افرادی با روش فکر متنوع، معمولا در حل مسئله موفق تر اند، که نتیجه بهتر از کسی هست که به تنهایی میخواد مسئله را حل کند.

 

 

مراحل به دست آوردن خلاقیت:

اگر می خواهیم خلاق تر شویم، ابتدا باید با بودن دنبال تجربه های تازه یک مجموعه از دانش و خاطرات متنوع برای خودمان بسازیم.

تنها دراین صورت است که می توانیم نقاط ذهنیمان برای اتصال را افزایش بدهیم. در واقع بهتره اینجوری بگیم که خلاقیت چهار مرحله دارد:

1_ آمادگی: مثلا وقتی امتحان داریم باید براش یک آمادگی ای داشته باشیم. خلاقیت هم این چنین هست.

2_ نهفتگی: یعنی دراین دوره کلی اطلاعات و مهارت کسب کنیم تا بتوانیم به رشد برسیم.

چیزی که در این قسمت مهم هست، رهاسازی ذهن هست، یعنی اگر ایده ای به ذهن شما می رسد، اون رو دریک دفترچه بنویس و سپس رهاش کن. این شکلی دیگه به خودمون تنش نمیدیم که باید این ایده رو هرچه زودتر انجام بدم و همش به خودمون استرس وارد نمی کنیم.

در واقع دراین مرحله ذهن ناخودآگاه داره کار میکنه تا ایده های بهتر پیدا کنه.

3_ بصیرت: تجربه  “یافتم” هست که با شادی و خوشحالی همراه است و باید حتما دو مرحله قبلی گذرانده شود تا به مرحله بتوانیم برسیم.

4_ اثبات: یعنی آنچه حاصل شده ببینیم چه قدر خوب و درست بوده و بهتره دراین مرحله از بقیه بخواییم برامون انتقاد کنند.

کلیتون کریستنسن از مدرسه ی تجاری هاروارد پیشنهاد می دهد که والدین باید وسایل خانه را خودشان تعمیر کنند. دراین صورت کودکان می یابند که مسائل توسط خود ما، و به روش های گوناگونی قابل خل هستند.

جک منسون، پیشنهاد می کند برای شکست آماده شوید. اینکار دیدگاه جدیدی به ما می بخشد و کمک می کند بتوانیم نقش های متنوعی را ایفا کنیم.

 

تکنیک های افزایش تفکر خلاق:

ما به شما پیشنهاد می دهیم، روزانه به مدت یک هفته و یا یک ماه، یکی از کارهایی که تا به حال نکرده اید را انجام بدهید.  یعنی عادت های روزانتون را بشکونید و کارهای روزانتون را متفاوت انجام دهید. اینکار باعث میشه سلول های عصبی جدیدی در مغز ایجاد شود. همچنین، قضاوت و ارزیابی راجع به ایدهاتون را به تعویق بندازید و سریع قضاوت نکنید و وقتی مسئله ی پیچیده ای برامون پیش میاد مثل حل مسئله ی سخت ریاضی، درگیرش بشیم و ازش اجتناب نکنیم.

 

فرد خلاق

 

ویژگی شخصیتی افراد دارای تفکر خلاق:

یادمون باشه یک فرد خلاق، دربرابر مشکلات مقاوم و سرسخت است، و انرژی و نیروی زیادی دارد. همچنین پشتکار، در نتیجه شکست دارد و ریسک پذیرند. این افراد مستقل اند و خودتنظیمی بالایی دارند.

 

 

منابع

Future learn

4 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *