علائم و نشانه های اسکیزوفرنی چیست؟

نشانه های اسکیزوفرنی

مهم است که علائم اسکیزوفرنی را بشناسید و در اسرع وقت به دنبال کمک باشید.

 

اسکیزوفرنی چیست؟

اسکیزوفرنی یک بیماری روانی جدی است که بر نحوه تفکر، احساس و رفتار فرد تأثیر می گذارد. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی ممکن است به نظر برسد که ارتباط خود را با واقعیت از دست داده اند، که می تواند برای آنها و خانواده و دوستانشان ناراحت کننده باشد. علائم اسکیزوفرنی می‌تواند شرکت در فعالیت‌های معمول و روزمره را دشوار کند، اما درمان‌های موثری در دسترس هستند.

 

 

علائم و نشانه های اسکیزوفرنی چیست؟

افراد مبتلا به اسکیزوفرنی معمولاً در سنین 16 تا 30 سالگی، پس از اولین دوره روان پریشی تشخیص داده می شوند. شروع درمان در اسرع وقت پس از اولین دوره روان پریشی گام مهمی در جهت بهبودی است. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که تغییرات تدریجی در تفکر، خلق و خو و عملکرد اجتماعی اغلب قبل از اولین دوره روان پریشی ظاهر می شود. اسکیزوفرنی در کودکان کوچکتر نادر است.

روانپریشی

علائم اسکیزوفرنی می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، اما به طور کلی به سه دسته اصلی تقسیم می شوند: روان پریشی، منفی و شناختی.

 

علائم روانپریشی

فردی که علائم روان پریشی را تجربه می کند اغلب افکار و ادراک خود را مختل می کند و ممکن است در تشخیص اینکه چه چیزی واقعی است و چه چیزی نیست مشکل داشته باشد. علائم روان پریشی عبارتند از:

  1. توهمات: شخص چیزهایی را می بیند، می شنود، بو می کند، مزه می کند یا احساس می کند که در واقع وجود ندارند. شنیدن صدا برای افراد مبتلا به اسکیزوفرنی رایج است.
  2. هذیان: زمانی که فردی باورهای قوی دارد که درست نیست و ممکن است برای دیگران غیرمنطقی به نظر برسد.
  3. اختلال فکری: زمانی که فرد روش های فکری غیرعادی یا غیرمنطقی دارد. افراد مبتلا به اختلال فکر ممکن است در سازماندهی افکار و گفتار خود دچار مشکل شوند.

علائم منفی

علائم منفی

شامل از دست دادن انگیزه، از دست دادن علاقه یا لذت بردن از فعالیت های روزانه، کناره گیری از زندگی اجتماعی، مشکل در نشان دادن احساسات و مشکل در عملکرد طبیعی است.

 

علائم منفی عبارتند از:

  1. داشتن مشکل در برنامه ریزی و انجام فعالیت هایی مانند خرید مواد غذایی
  2. داشتن مشکل در پیش بینی و انگیزه لذت در زندگی روزمره
  3. صحبت کردن با صدای کسل کننده و نشان دادن حالت چهره محدود
  4. اجتناب از تعامل اجتماعی یا تعامل به روش‌های ناهنجار اجتماعی
  5. داشتن انرژی بسیار کم و صرف زمان زیادی در فعالیت های غیرفعال.
  6. گاهی اوقات این علائم با علائم افسردگی یا سایر بیماری های روانی اشتباه گرفته می شود.

علائم شناختی

علائم شناختی

این علائم می تواند پیگیری مکالمه، یادگیری چیزهای جدید یا به خاطر سپردن قرار ملاقات ها را دشوار کند. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی عملکرد شناختی را با استفاده از آزمون های خاص ارزیابی می کنند.

 

علائم شناختی عبارتند از:

  1. داشتن مشکل در پردازش اطلاعات برای تصمیم گیری
  2. در استفاده از اطلاعات بلافاصله پس از یادگیری آن مشکل دارید
  3. مشکل در تمرکز یا توجه

مراحل اسکیزوفرنی

مراحل اسکیزوفرنی چیست؟

نشانه های اسکیزوفرنی معمولا سه مرحله دارند: 1. مرحله ی مقدماتی 2. فعال 3. باقیمانده

  • مرحله مقدماتی: دراین مرحله، بیماران ممکن است گوشه گیر شوند و بیشتر وقت خودشون را تنها بگذرانند. و اغلب شامل سایر اختلالات روانی مثل افسردگی یا اختلالات اضطرابی می شوند.
  • مرحله فعال: بیماران علائم شدیدتری مثل توهم، رفتار بی نظم یا رفتار کاتاتونیک را تجربه می کنند.
  • مرحله باقیمانده: بعد از مرحله ی فعال، بیماران معمولا وارد مرحله ی باقیمانده می شوند، دراین حالت ممکن است عدم توانایی تمرکز یا مانند مرحله ی فعال کناره گیری از تعاملات اجتماعی، را از خودشان بروز دهند.

 

 

چه عواملی باعث بروز اسکیزوفرنی می شود؟

دانشمندان هنوز نمی دانند علت این بیماری چی هست، چون علائم و نشانه های اسکیزوفرنی فقط مربوط به انسان است و تصور و مشاهده ی علائمش در مدل های حیوانی مثل موش آزمایشگاهی سخت است. مطالعات ژنتیکی نشان داده است که هنوز هیچ ژن خاصی وجود ندارد که به طور قطعی با اسکیزوفرنی ارتباط داشته باشد.

همچنین عوامل محیطی مثل قرار گرفتن در معرض عفونت زودرس یا قبل از تولد و همینطور برخی اختلالات خود ایمنی مثل بیماری سلیاک با اسکیزوفرنی ارتباط دارند.

اسکیزوفرنی در مردان کمی بیشتر از زنان اتفاق می افتد، و سن شروع آن در مردان به طور متوسط زودتر از زنان است. در مردان در اواسط دهه بیست و در زنان در اواخر دهه بیست اتفاق می افتد. برخی مطالعات نشان می دهد این اختلاف ممکن است به دلیل تنظیم استروژن در سیستم های دوپامین باشد.

درمان اسکیزوفرنی می تواند بسیار مشکل باشد و از داروهای ضد روان پریشی یا آنتی سایکوتیک ها اغلب استفاده می شود.

 

 

منابع

national institute of mental health

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *