9 راه بهبود سلامت روان


هدف ما در اینجا کمک به شما برای بهبود سلامت روان و شناخت معنای آن است. با افزایش توانایی سازگاری با محیط، صحبت از حس و حالتان و انعطاف پذیری برای انجام کاری که درست به نظر می‌رسد؛ میتوانید گام های موثر هر چند کوچک در این راه بردارید.

سلامت روان

سلامت روان چیست؟

برای بهبود سلامت روان ابتدا باید بدانید نقطه هدف ما کجاست و یا اینکه اصلا سلامت روان چیست و چه چیزهایی را شامل میشود.

سلامت روان به معنای:

  1. سازگاری موثر با اتفاقات زندگی
  2. سلامت ذهن و اندیشه
  3. تمرکز بر مسائل مثبت و انعطاف پذیری
  4. صحبت کردن راجع به احساسی که دارید
  5. حرف زدن راجع به شرایط و وضعیتی که زمان حال برای شما به وجود آورده

بهداشت روان

موضوعات بهداشت روان

سلامت یا بهداشت روان در  یک طیف قرار دارند که لازمه ی آن حرکت شما و تلاش برای دستیابی به بهترین حالت بهداشت روان است.

حرکت در این طیفِ افزایش بهداشت روان شامل:

  •  از سمت منفی اندیشی به مثبت اندیشی
  • بی‌توجهی به اتفاقات روزمره تا توجه بیشتر به کارهایی که زندگی را می‌سازد؛ حتی اگر این یک وعده شام در کنار خانواده باشد
  • عدم تمایل به ارتباط با دیگران یا به دلیل  وقت کافی نداشتن تا ملاقات با افراد جدید و خانواده اصلی خود
  • نبود نشانه های لازم برای مراقبت روانی و جسمانی از خود تا چکاپ هر شش ماه، توجه به بیماری های ارثی و رفتن نزد روان‌درمانگر برای تسهیل عملکرد زندگی

4 بعد سلامت روان

سلامت روان لزوما به معنای عصبانی نبودن، احساس ناراحتی و غصه نداشتن یا حتی نبود مشکلی در زندگی هم نیست؛ بلکه سلامت روان یعنی 4 بخش اصلی زندگی‌تان از تعادل خوبی برخوردار باشد.

4 بعد اصلی سلامت روان شامل:

  1. سلامت فیزیکی که ارتباط مستقیم با سلامت روح و روان دارد
  2. وجود روابط موثر با دیگران
  3. دوری جویی از آنچه میدانید برایتان خوب نیست و قادر باشید از آن ویژگی ها هم به صورت روانی هم فیزیکی پرهیز کنید
  4. توانایی آرام و ریلکس خود در شرایط استرس زا.

در نتیجه همانطور که گفته شد سلامت روان بخش های مختلفی را در بر می‌گیرد که قسمتی از آن مربوط به فیزیک و بیماری های جسمانی هستند، دسته ای دیگر به ذهن و روانشناسی برمی‌گردد، سمت دیگری از سلامت روان به حوزه  های اجتماعی مربوط است و در نهایت آموزش نیز، بخش مهمی از ارتقا سلامت روان را شامل می‌شود.

اهمیت سلامت روان

چرا باید برای سلامت روان وقت بگذارید؟ احتمالا در جوامع امروزی مخصوصا در شهرهای بزرگ اهمیت سلامت روان در میان پول و موفقیت های شغلی زیر تنش رفته و اصلا پیدا نیست.

با اینحال نشانه های عدم اهمیت به سلامت روان بسیار خطرناک و فراگیر در دخیل در احساس خوشبختی و تمایل به ادامه ی زندگی هستند:

و بسیاری از علائم دیگر وجود دارد که فریاد می‌زند روان و زندگی اجتماعی و فردی شما نیاز به ارتقا دارد.

روان‌شناسان و سلامت روان

چه‌طور برای بهبود سلامت روان کمک بگیرید

اگر نمی‌توانید به تنهایی از پس مشکلات روزمره  بر‌بیایید ( که اتفاقا کاملا عادی می‌باشد) شما نیاز به کمک گرفتن از افراد حرفه ای و آموزش های موثر برای زندگی شاد توام با پیشرفت دارید.

این کمک حرفه ای برای بهبود سلامت روان می‌تواند:

  1. گروه درمانی: ورود به گروهی از افراد با مشکل مشابه شما مانند اضطراب فراگیر، وسواس، افسردگی ، خودکشی که با کمک یک روانشناس جلسات به سمت و سوی درمان کشیده می‌شود.
  2. سایت ها، مقالات و مجله های پزشکی و آموزشی معتبر که به شما روش های سازگاری با محیط، آرامش درونی و راه های مدیتیشن و یوگا را یاد بدهد.
  3. رفتن در کلاس های  مدیتیشن و یوگا
  4. درمان انفرادی، خانوادگی یا زوجین که با تمرکز بر شما راه حل های  مستقیم و مخصوص به شما ارائه می‌دهد.

پس روش های درمانی موثر برای ارتقا سلامت روان می‌تواند از ثبت نام در یک کلاس آموزشی و معنوی تا مشاوره و گروه درمانی و درمان های انفرادی با روانشناس یا روان‌پزشک باشد.
آنچه مهم است خوب بود حال شماست و اینکه بتوانید آن کاری که در لحظه به نظر خوب و درست است را انجام دهید.

تحقیقات نشان میدهد طرحواره درمانی و رویکرد های شناختی در روش های درمانی موثر برای افزایش و بهبود سلامت روان موثر واقع شده اند.

 

9 راه افزایش بهبود سلامت روان

1.خواب کافی داشته باشید. خوابیدن در طول شب و کیفیت  کافی که با خستگی نسبی در طول روز و نخوابیدن مکرر در روز به دست می‌آید یکی از مولفه های سلامت روان می‌باشد.

2.ورزش کنید. لازم نیست حتما به باشگاه بروید همین‌که مسیر هایی تا محل کار یا دور محله تان برای خرید کردن و تهیه مواد غذایی پیاده بروید یا با چند آهنگ یک ساعتی برقصید باعث عوض شدن  حالتان و تحرک بدنی می‌شود.

3.به موضوعات نگاه تازه ای داشته باشید. احتمالا به نظر بی‌اهمیت بیاید اما این نگاه تازه به اتفاقات اطراف چه بسا در جهت روشن  فکری باعث افزایش انعطاف پذیری ذهن‌تان می‌شود.
در ضمن بدون خواندن مطالب علمی و کتب و مجله ها نمی‌توانید یک دفعه دید تازه ای به زندگی داشته باشید پس در جریان علم و آگاهی باشید.

4.ارتباط خود را با دیگران قطع نکنید. بسیار بسیار مقاله و تحقیق و روانشناس و جامعه شناس به این رسیده اند که ارتباط با مردم یکی از مولفه های مهم در سلامت روان می‌باشد.
زمانی که شما بتوانید با دیگران ارتباط داشته باشید و در این ارتباط به اهداف عاطفی و اجتماعی خود برسید حس ارزشمندی و افزایش اعتماد به نفس خواهید داشت.
دایره ای از آدم های جدید و قدیمی را در مرز های مشخص نگه دارید و همینطور تمام مسئولیت و بار عاطفی وجودتان برسر یک یا دو نفر خالی نکنید.

 

5.کیت خوشحالی برای خودتان درست کنید. زمانی که حالتان خوب است یک جعبه بردارید و هر چیزی که شما را خوشحال میکند درون آن بگذارید. شاید یک کتاب، چند عکس، نوشته هایی که خودتان برای خود یا بهتر شدن حالتان نوشته اید یا خوانده اید، یادآوری چند فیلم خنده دار یا خوراکی که دوست دارید.
این کیت خوشحالی حتی میتواند در تلفن همراهتان باشد. در یادداشت های خود این موارد را ذکر کنید.

6.ذهن آگاهی؛ به انگلیسی، mindfulness را تمرین کنید.
ذهن آگاهی یعنی بودن در لحظه ی اکنون و حالا. این تمرین فوق العاده نیرومند، اثر گذار و آسان است که روانشناسان از آن در جلسات درمان نیز بهره می‌برند.
تمرین های ابتدایی ذهن آگاهی شامل توجه کامل به کاری که حالا انجام می‌دهد، حتی اگر یک ناهار خوردن باشد، نوشتن خاطره یا قدم زدن به محل کار را شامل می‌شود. بدون فکر به گذشته یا آینده.

7.زمان کافی برای تفریح خود فراهم کنید. در کنار کار کردن و بازدهی کافی در شغلی که برای آن تلاش می‌کنید باید زمانی را به استراحت و تفریح اختصاص دهید.

8.مهارت های جدید یاد بگیرید. مهم نیست شما نیازی به درآمد داشته باشید یا خیر؛ یاد گرفتن کارهای جدید و وارد شدن به محیط های تازه باعث ارتقا سلامت روان می‌شود. مثلا سفالگری، آینه کاری، دوزندگی و… کارهایی‌ست که میتواند باعث افزایش خلاقیت، ورود به بازار کار های آسان تر، آشنایی با محیط های جدید و زندگی متفاوت کند.

9.بخشش، قبول اشتباهات و نوآوری را یادبگیرید. این تصور که هیچ کس با شکست، موفقیت های بزرگی به دست نیاورده را دور بریزید. زمانی که به نظر زندگی در جای بدی شما را قرار داده دوباره از دور به آن نگاه کنید. با آموزش هایی که خودتان را در آن ها قرار دادید از زاویه های منطقی و علمی به آن نگاه کنید و شجاعت کارهای جدید را قبول کنید.

 

سخن پایانی

سلامت روان موضوع با اهمیت و مورد بحثی‌ست که در جوامع تکنولوژی و زندگی های شهری باید حواسمان به آن باشد.

سلامت روان به معنای:

  1. توانایی مقابله سازگارانه با محیط
  2. مواجه با مشکلات و توانایی حل کردن آن
  3. بروز احساسات و حس و حالی که در روز دارید
  4. انعطاف پذیری برای انجام آنچه درست و خوب به نظر می‌رسد، است.

روانشناسان روش های درمانی موثر برای ارتقا سلامت روان پیشنهاد می‌دهند و همچنین شما باید خود را در معرض علم و دانش جدید و روابط گسترده قرار دهید.

 

منابع:

mind.org

medlineplus

nhs.uk

mhanational

 

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *