پاسخ به یک پرسش رایج: اختلال سازگاری (اختلال انطباقی) چیست؟


انسان موجودی سازگار است و می تواند خود را با گستره متنوعی از شرایط سخت و چالش ها وفق دهد. در این دنیا انسان هایی هستند که در صحراهای گرم و سوزان یا در کوهستان های سرد و صعب العبور زندگی می کنند. انسان هایی هستند که روزهای تلخ و تاریک جنگ ها را پشت سر گذاشته اند یا به عنوان بازماندگان بلایای طبیعی دوباره توانسته اند روی زانوهای خود بایستند. این قاعده اما شامل تمام ما نمی شود. برخی از افراد در برابر استرس ناشی از تغییرات، واکنش های بسیار شدیدی از خود نشان می دهند و نمی توانند خود را با شرایط جدید وفق دهند. این شرایط یک اختلال روانی است که تحت عنوان اختلال سازگاری یا اختلال انطباقی شناخته می شود. منظور از اختلال سازگاری (اختلال انطباقی) چیست و نشانه های آن چیست؟ چگونه می توان این اختلال را مهار یا درمان کرد؟ ما در این مقاله به تمام این پرسش ها پاسخ خواهیم داد.

اختلال سازگاری (اختلال انطباقی) چیست؟

منظور از اختلال سازگاری (اختلال انطباقی) چیست؟ اختلال سازگاری یک واکنش بسیار قوی و شدید به تروما و استرس است. عامل استرس زا در زندگی فرد می تواند ماهیتی مثبت (مانند ازدواج یا موفقیت در یک مسابقه) یا منفی (مانند فوت عزیزان یا از دست دادن شغل) داشته باشد. افراد مبتلا به این عارضه، به چنین موقعیت ها و محرک های محیطی معمولا واکنش های بسیار شدید و کنترل نشده ای را نشان می دهند. این افراد ممکن است به آسانی گریه کنند یا در اثر شنیدن یک خبر منفی، دچار افسردگی و ناامیدی شوند. اختلال سازگاری یک شرایط کوتاه مدت است اما شدت آن در افراد متغیر می باشد. در بعضی از افراد، این واکنش ها ملایم تر هستند و در برخی دیگر ممکن است منجر به رفتارهای پرخطر شوند. گاهی علایم ناشی از این اختلال تا 6 ماه با فرد باقی می ماند.

انواع اختلال سازگاری کدامند؟

اختلال انطباقی می تواند شکل های متفاوتی داشته باشد. رایج ترین شکل های این اختلال بر اساس راهنمای انجمن پزشکی آمریکا عبارتند از:

  • اختلال سازگاری با حالت افسرده: افراد در پاسخ به شکست یا از دست دادن چیزی، دچار افسردگی، غم، ناامیدی و گریه می شوند. این واکنش ها بسیار شدید، غیر قابل کنترل و طولانی مدت است و ممکن است به رفتارهای پرخطر (مانند خودکشی) منجر شوند.
  • اختلال سازگاری با حالت نگرانی: افراد در پاسخ به شرایط استرس زا، دچار نگرانی و اضطراب های مزمن می شوند، تا جایی که ممکن است این شرایط بر روی تمرکز و ریتم زندگی روزانه و عادی آنها نیز تاثیر بگذارد.
  • اختلال سازگاری به همراه عدم توانایی در تعامل: افراد با رفتارهای مخرب، تکانشی و بی پروا به محرک های محیطی واکنش نشان می دهند.
  • اختلال سازگاری نامعین: افراد در برابر محرک های محیطی علایم فیزیکی مانند تپش قلب، سردرد، بدن درد، شکم درد و بی خوابی را تجربه می کنند.

نشانه های این اختلال چیست؟

رایج ترین نشانه های اختلال سازگاری عبارتند از:

  • احساس آشفتگی با هر تغییر کوچکی در زندگی
  • مشکل در تمرکز
  • رفتارهای تکانشی و مخرب
  • احساس افسردگی و اضطراب
  • احساس خستگی به همراه بی خوابی
  • دردهای عصبی

عوامل محرک و به وجود آورنده اختلال انطباقی کدامند؟

تروما و استرس مهم ترین عوامل به وجود آورنده اختلال انطباقی هستند. معمولا افراد به صورت ناخودآگاه در پاسخ به استرس ناشی از یک حادثه یا ترومای بسیار سنگین که سبب ایجاد آسیب فیزیکی یا روانی و از دست دادن عزیزانشان شده باشد، به این اختلال دچار می شوند. گاهی نیز افراد ممکن است در پاسخ به استرس ناشی از یک تغییر مثبت در زندگی خود به این اختلال دچار شوند. به عنوان مثال:

  • مرگ عزیزان یا بلایای طبیعی
  • تغییر در شرایط رابطه عاطفی (جدایی، ازدواج، مشکلات زناشویی، طلاق)
  • بازنشستگی
  • بچه دار شدن
  • چالش های مالی، دشواری در محل کار یا تحصیل
  • عدم برآورده شدن نیازهای عاطفی و جسمی

گاهی در طول زندگی، محرک هایی سبب به یاد آوردن خاطرات گذشته در افراد می شوند. افراد مبتلا به این اختلال نیز به صورت ناخودآگاه در پاسخ به این محرک ها، واکنش های بسیار شدید احساس از خود نشان خواهند داد. به عنوان مثال، دیدن یک عکس، شنیدن یک آهنگ، بو یا طعم یک غذای خاص و حتی بافت خاصی از پارچه در یک لباس می توانند برای این افراد محرک محسوب شوند.

نتیجه گیری

ما در این مقاله تلاش کردیم تا به یک پرسش مهم پاسخ دهیم: اختلال سازگاری (اختلال انطباقی) چیست و چه علائمی دارد؟ اختلال سازگاری پاسخ غیر ارادی انسان به استرس های ناشی از اتفاقات بسیار تاثیر گذار (مثبت یا منفی) است که می تواند منجر به واکنش های بسیار شدید و غیر طبیعی (مانند خشم، غم، افسردگی و حتی دردهای فیزیکی) شود. این اختلال به کمک جلسات مشاوره و دارو قابل کنترل و درمان است.

منبع:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21760-adjustment-disorder

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adjustment-disorders/symptoms-causes/syc-20355224

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *