تحلیل و بررسی فیلم فروید شور نهان 1962


فیلم فروید شور نهان

فیلم فروید شور نهان، یک فیلم درام بیوگرافیک آمریکایی محصول سال ۱۹۶۲ به کارگردانی جان هیوستون و تهیه‌ کنندگی ولفگانگ راینهارت است.  این فیلم بر اساس زندگی زیگموند فروید، عصب شناس اتریشی است که  مونتگومری کلیفت در نقش فروید بازی می کند. سایر بازیگران عبارتند از لری پارکس، سوزان کوهنر، آیلین هرلی، اریک پورتمن و دیوید مک کالوم. فیلمنامه توسط چارلز کافمن، راینهارت و ژان پل سارتر ساخته شد. که سارتر نام خود را از فیلم کنار گذاشت.

فیلم با یک روایت صوتی توسط جان هیوستون شروع می‌شود و داستان را به‌عنوان «نزول فروید به منطقه‌ای که تقریباً به سیاهی خود جهنم سیاه است – ناخودآگاه انسان – و نحوه راه‌دادن نور به او» توصیف می‌کند. صداپیشگی هیستون نیز در پایان فیلم رخ می دهد و در برخی صحنه ها جایگزین افکار فروید می شود.

خلاصه فیلم:

در سال 1885 ، دکتر جوان زیگموند فروید آموزش پزشکی خود را به پایان رساند. و خود را با رئیس بیمارستان تئودور مینرت، به ویژه در مورد وضعیت “هیستری” به عنوان یک اختلال روانی، در تضاد یافت. فروید با تشویق مادرش به پاریس می رود تا با دکتر ژان مارین شارکو، که پیشرفت هایی با کمک هیپنوتیزم داشته اما هنوز نتوانسته بیماران خود را به طور کامل درمان کند، مطالعه کند.

فروید در بازگشت به وین با مارتا برنیز ازدواج می‌کند و تمرینات خود را راه‌اندازی می‌کند. و تکنیک‌های شارکو را برای درمان بیماران مختلف از روان رنجورها امتحان می‌کند. با این حال، زمانی که یکی از بیماران به نام کارل فون شلوسر (دیوید مک کالوم)، لباس پدر سربازش را با چاقو می زند و مانکن زن زیر آن را دوست می دارد،او به شدت احساس ناراحتی میکند و به رویاهای ناراحت کننده سوق می یابد.

اگر چه فروید وسوسه می شود که زندگی معمولی تری به عنوان یک پزشک داشته باشد، اما با پزشک دیگری به نام یوزف بروئر شریک می شود که با وادار کردن بیمارانش به صحبت در مورد شرایط خود در حالی که تحت هیپنوتیزم هستند، پیشرفت هایی داشته است.

اختلال هیستری(اختلال تبدیلی)چیست؟

اختلال هیستری (اختلال تبدیلی) چیست؟

اصطلاح اختلال هیستری به عنوان یک اصطلاح منسوخ و نادقیق است که در گذشته برای توصیف طیفی از علائم روانشناختی استفاده می شد. و اعتقاد بر این بود که ناشی از درگیری های عاطفی یا ضربه های سرکوب شده است. امروزه، این اصطلاح دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرد، زیرا انگ تلقی میشود و منعکس کننده درک فعلی ما از سلامت روان نیست.

در گذشته، اصطلاح هیستری برای توصیف علائم مختلفی که اغلب در زنان دیده میشد، از جمله علائم فیزیکی غیر قابل توضیح مانند فلج، تشنج و اختلالات حسی استفاده می شد. اعتقاد بر این بود که این علائم ناشی از “رحم سرگردان” یا سایر عوامل داخلی مرموز است و اغلب با درمان های بحث برانگیز ماند هیپنوتیزم یا حتی برداشتن اندام های تناسلی با جراحی، درمان می شوند.

امروزه میدانیم که این علائم اغلب مظهر پریشانی روان شناختی زمینه ای، مانند اضطراب یا تروما بودند، و اکنون به عنوان اختلال تبدیلی یا اختلالات تجزیه ای طبقه بندی میشوند. درمان معمولا شامل ترکیبی از روان درمانی و دارودرمانی با تمرکز بر پرداختن به مسائل عاطفی و روانی است.

 

تحلیل و بررسی فیلم فروید شور نهان 1962  

فیلم فروید شور نهان 1962، داستان درمان یک بیمار هیستری به نام سیسیلی توسط فروید جوان را روایت می‌کند. که تلاش می‌کند تا او را از ریشه‌های جنسی مشکلاتش آگاه کند و با خصومت نزدیکانش روبرو ‌شود. در ادامه به نقد و بررسی فیلم فروید شور نهان می پردازیم.

بخش اول تحلیل فیلم

فروید در سال‌های اولیه کار خود، از سال 1885، شروع به لگد زدن به ایده‌ها می‌کند و به درک ضمیر ناخودآگاه می‌رسد و شروع می‌کند به هیپنوتیزم، «هنر تاریکی» که بسیاری از معتبرترین تمرین‌کنندگان در وین به آن تمسخر می‌کنند. زیرمجموعه آنها به وضوح توسط پروفسور تئودور مینرت تجسم یافته است، که چنین ایده هایی را فراتر از محدوده حرفه آنها می داند، “آیا ما فیلسوف هستیم یا پزشک؟”

اما در حالی که فروید حمایت همکارانش را می‌خواهد، بیهوده به دنبال فخرفروشی نیست. تحقیق و ذهن کنجکاو او چراغ هدایت او را ثابت می کند. او گفتگویی را با یکی از همکارانش به اشتراک می گذارد که می گوید “چه چیز باشکوهی است که به جهنم فرود بیایید و مشعل خود را از آتش آن روشن کنید.” بنابراین، فروید با تشویق به قلب تاریکی می رود و آماده می شود تا اژدهایی را که ممکن است در آنجا پیدا کند، بکشد. این بیشتر شبیه جادوگری به نظر می رسد تا روانشناسی انسانی، و فکر می کنم در سال 1885 نیز ممکن است چنین بوده باشد.

بخش دوم تحلیل فیلم

اکثر فیلم، حول کار او با مطالعه موردی به نام سیسیلی (سوزانا یورک) ساخته شده است. او بیمار مرشد محترم او جوزف بروئر (لری پارکز) بود. بروئر و فروید با هم بر روی  سیسیلی کورتنر کار می کنند. وقتی مشخص شد که سیسیلی از نظر جنسی جذب بروئر شده است، درمان او را به فروید واگذار می‌کند. که در نهایت هیپنوتیزم را کنار می‌گذارد و از او می‌خواهد رویاهایش را بازگو کند و کلمات، خاطرات و ایده‌ها را آزادانه با هم مرتبط کند. دلبستگی سیسیلی به بروئر به فروید منتقل می‌شود، اما علی‌رغم نگرانی‌های مارتا، او از طریق لایه‌های مختلف ناخودآگاه سیسیلی فشار می‌آورد. فروید همچنین شروع به بررسی روان رنجورها و رویاهای خود می کند و او را به مفاهیم جنسی کودک و عقده ادیپ سوق می دهد و دلیلش هم به خاطر شیفتگی سیسیلی به پدرش است، مفاهیمی که بروئر قادر به پذیرش آنها نیست.

با این حال، فروید برای شکستن نظریه خود و پیدا کردن راهی برای درمان هیستری، باید با خاطرات خود کنار بیاید. و این یک مصیبت سنگین برای همسرش مارتا (سوزان کوهنر) است که نگران است ممکن است او را به خاطر کارش یا، بدتر از آن، به خاطر یکی از بیمارانش از دست بدهد.

بخش سوم تحلیل فیلم

با این حال، فروید به کاوش کردن ادامه می‌دهد. جرأت می‌کند برای درک بهتر سیسیلی، وارد آسیب‌های روحی خود شود. گویاترین تصویر مربوط به خوابی است که با طناب به اعماق غار می رود و عمیق ترین خاطراتش را جستجو می کند. در نهایت، یک پیشرفت وجود دارد. در نهایت، او می تواند تلاش کند و این دختر را از چمدانش آزاد کند.

او آخرین یافته‌های خود را بار دیگر در برابر روانپزشکان می‌آورد و به خاطر مشاهداتش در عقده‌های ادیپ و امثال آن مورد تمسخر قرار می‌گیرد. آنچه قابل توجه است این است که چگونه حتی امروزه با وجود اینکه فروید بستر روانشناسی مدرن را تشکیل می دهد، بسیاری از ایده های او هنوز مشکوک تلقی می شوند. آنها به طور قطعی توسط یافته های تجربی مانند سایر روش های علمی پشتیبانی نمی شوند.علاوه بر این، او بزرگترین متحد خود را یعنی دکتر بروئر را از دست می دهد.

خط پایانی هیوستون باید بیانیه ای گویا باشد. “خودت را بشناس تنها دشمن ما غرور خودمان است”.

یقینا حقیقتی در این سخنان نهفته است. شور پنهان یکی از فیلم‌های غنی‌تر از نظر احساسی است که من دیده‌ام که به موضوعات روان‌شناسی انسان، ضمیر ناخودآگاه و موضوعات روان‌جنس‌گرایانه می‌پردازد، اگرچه چشم‌انداز به طور کلی پراکنده به نظر می‌رسد.

 

عقده ادیپ و الکترا چیست؟

در نظریه روانکاوی کلاسیک، عقده ادیپ، به نگرش جنسی پسر نسبت به مادرش و خصومت توام با پدرش اشاره دارد. که اولین بار در مرحله فالیک رشد روانی-جنسی شکل میگیرد. نگرش دختر به میل به پدر و خصومت با مادرش عقده الکترا نامیده می شود. این مفهوم کلی، توسط زیگموند فروید مورد توجه قرار گرفت.

ایده‌های فروید در مورد اضطراب اختگی و حسادت آلت تناسلی به تفاوت‌های جنسیتی در تجربه آنها از عقده ادیپ اشاره دارد. تصور می‌شود که این مجموعه تا بزرگسالی به عنوان یک ساختار روانی ناخودآگاه باقی می‌ماند. که می‌تواند به سازگاری اجتماعی کمک کند، اما همچنین علت روان رنجوری باشد. و بررسی این عقده را در فیلم فروید شور نهان، به وضوح دیدیم.

برخی از منتقدان استدلال کرده اند که فروید با کنار گذاشتن نظریه اغواگری قبلی خود (که روان رنجوری را به سوء استفاده جنسی دوران کودکی نسبت می داد) و جایگزینی آن با نظریه عقده ادیپ، پوششی برای سوء استفاده جنسی از کودکان ایجاد کرد. برخی از محققان و روانشناسان این نظریه را به دلیل ناتوانی در اعمال والدین همجنس و ناسازگاری با بیزاری گسترده از زنای با محارم مورد انتقاد قرار داده اند.

 

هیپنوتیزم چیست؟

هیپنوتیزم یک حالت تغییر یافته از آگاهی و افزایش آرامش است، که امکان تمرکز را بهبود می بخشد. به آن هیپنوتیزم درمانی نیز می گویند. هیپنوتیزم معمولا با راهنمایی یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی با استفاده از تکرار کلامی و تصاویر ذهنی انجام می شود. در طول هیپنوتیزم، اکثر افراد احساس آرامش می کنند. هیپنوتیزم معمولاً افراد را نسبت به پیشنهادات در مورد تغییرات رفتاری بازتر می کند.

هیپنوتیزم می تواند به شما کمک کند رفتارهایی را که می خواهید تغییر دهید کنترل کنید. ممکن است به شما کمک کند بهتر با اضطراب یا درد کنار بیایید. اگرچه در حین هیپنوتیزم پذیرای پیشنهادها هستید، اما در طول جلسه هیپنوتیزم کنترل رفتار خود را از دست نمی دهید.

 

منابع

Wikipedia

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *